0 0
0
Nincsenek termékek a kosárban.

Üdvözöljük az eXtremBAZAR online webáruházunkban!

Tippek a biztonságos Online vásárláshoz - Vásárolj az eXtremBAZAR webshopon, és költs kevesebbet!

E-kereskedelem

Tippek a biztonságos Online vásárláshoz

A világon minden ok megvan az online vásárlásra. A boltok ott vannak. A termékek sokszínűsége elképesztő. A vásárlás biztonságos. A szállítás gyors. Még a visszatérítés, vagy csere is egyszerű. A vásárlás soha nem volt könnyebb vagy kényelmesebb a fogyasztók számára. A COVID korában pedig biztonságosabb, mint kimenni, még akkor is, ha teljesen álarcba és kesztyűbe burkolózva indulnánk vásárolni.

 

Használj ismert webhelyeket
 

Kezdj megbízható webhelyekkel. A keresési eredmények manipulálhatók, könnyen tévútra vezethetnek, különösen akkor, ha a linkek első néhány oldalán elhaladsz. Ha ismered a webhelyet, akkor kicsi annak az esélye, hogy adathalász oldalra lépj.


Keresd a lakatot

Soha ne vásárolj semmit online az hitelkártyáddal olyan webhelyről, amelyen nincs telepítve SSL (Secure Sockets Layer) titkosítás. Tudni fogod, hogy a webhely rendelkezik-e SSL-lel, mert a webhely URL-je HTTPS-vel kezdődik, nem csak HTTP-vel. Megjelenik egy lezárt lakat ikonja, általában az URL (link) bal oldalán a címsorban vagy az alábbi állapotsorban; ez a böngészőtől függ. A HTTPS most már a nem bevásárló webhelyeken is szabványos. Elég, hogy a Google Chrome minden oldalt "nem biztonságosnak" jelöl az extra 'S' nélkül. Amennyiben a címsorban csak a webhely nevével kezdődő név szerepel, dupla kattintás után a teljes link láthatóvá válik, és ott kell keresni a fentebb írtakat.

 

Ne ossz meg túl sok adatot

Amennyiben online vásárolsz, mindig jusson eszedbe, hogy csalók a való életben,
így az online térben is léteznek.
Egy bekezdéssel feljebb megtudtad, hogy honnan lehet megállapítani, hogy egy oldal biztonságos.
Léteznek azonban olyan csalók, akiknek semmilyen kapcsolata nincs a webhelyek üzemeltetőivel, mégis feltörnek különböző méretű oldalakat. Lehetnek ezek közösségi platformok, e-mail szolgáltatók, stb.
Figyelni kell arra, hogy a lehető legkevesebb adatot osszunk meg magunkról, tehát az alapértelmezett, vagy szükséges adatokon túl, ne osszunk meg semmit magunkról. A hitelkártya számát, kódját, személyes okmányok számait soha nem fogja kérni egyik hivatalos webhely sem! Bankkártyás fizetésnél kérhetik a kártyaadatokat, de minden esetben átirányít a bank oldalára, ahol ezek az adatok biztonságban maradnak.

 

Rendszeresen ellenőrizd a számládat

Ne várd meg, amíg a számla a hónap végén megérkezik. Rendszeresen menj a netbankba, különösen az ünnepi időszakban, hogy megtekinthesd hitelkártyádnak, betéti kártyádnak és számláidnak elektronikus kimutatásait. Egyeztesd a levont összeget a számlán szereplő összeggel, még olyan fizetési webhelyekről is, mint a PayPal vagy a Venmo. (Több módja van annak, hogy a pénzeddel online tudj fizetni.)

Mindenképpen csak hitelkártyával vásárolj online. Ha a betéti kártyád sérül, a csalók közvetlen hozzáféréssel rendelkeznek a banki pénzeszközeidhez. A Fair Credit Billing Act biztosítja, hogy $50 összeget meghaladó csalás esetén védelmet biztosítson a vásárló részére. Még akkor is van védelem, ha nem elégedett a vásárlással.

Ha valami gyanúsat látsz, vedd fel a kapcsolatot a bankoddal, hogy gyorsan foglalkozzanak az üggyel. Hitelkártyák esetén csak akkor fizesd ki a számlát, ha tudod, hogy minden díja pontos. Minden esetben 30 napod van, hogy a problémákról értesítsd a bankot vagy a kártyakibocsátót.